Att välja golfskor

Golf är en materialsport, men det är inte alla som tänker på vad som är viktigast för framgång på banan. För den som går alla de 18 hålen kan det inte understrykas tillräckligt hur viktiga skorna är.

Genom golfhistorien har det funnits en och annan spelare som har valt att spela utan skor, men de allra flesta spelar idag med skor. Det ser inte bara bättre ut, det resulterar också i ett bättre spel. En bra sko ska kunna bilda en enhet tillsammans med foten, och optimera överföringen av den kraft som ska skicka bollen åt (förhoppningsvis) rätt håll.

Som alla som har spelat golf vet kan små faktorer få stor betydelse för resultatet. Därför är det viktigt att välja en sko som minimerar både små och stora störningsmoment som kan få stor betydelse för hur man presterar på golfbanan. Nyckeln stavas stabilitet: en bra golfsko ska vara stabil i sidled och i hälpartiet. Detta är viktigt för att inte äventyra stabiliteten i rotationen vid själva slaget. För detta ändamål bygger man upp en konstruktion av polyuretan, både på insidan och på utsidan av skon.

Många föredrar skor i läder. De kräver förvisso mer skötsel, men de formar sig efter foten. Det gör å andra sidan att man inte bör köpa begagnade golfskor i läder, såvida de inte är i absolut nyskick. Alternativet är skor i syntetmaterial, som inte kräver samma skötsel, är lättare och har samma form hela tiden. De påminner mer om sneakers, så den som går i sneakers till vardags kommer att känna igen känslan av golfskor i syntet. Men det viktigaste när man köper golfskor är att de passar de egna fötterna, och den egna spelstilen.

Glöm inte dina spikes!Golfskor i klassisk modell

Det som gör att man direkt kan skilja ett par golfskor från ett par skor för andra ändamål är deras spikes, alltså piggarna på undersidan av skon. Dessa ger ett fast grepp och stabilitet vid slaget, men trots att de är så viktiga, och särskiljande, så är det inte alla golfare som tänker på hur viktiga spikes är för kvaliteten på spelet. Piggarna blir slitna, och beroende på skomodell måste man byta ut antingen sina spikes eller hela skon.

Golfskor i läder har oftare utbytbara spikes, så att man inte hamnar i en situation där man måste slänga sina skor när man gått in dem, för att spikesen har slitits ned. Men det finns även skor i syntet där man kan byta ut dem.

Vare sig man har skor med utbytbara spikes eller inte är det viktigt att man sköter spikesen, så att de håller så länge som möjligt. Rengör sulan efter varje runda, och gå inte långa sträckor på asfalt och andra hårda material i dina golfskor. Kontrollera också spikesen regelbundet, för det är inte lätt att ta bort utbytbara spikes när de har slitits ned.

Det finns även golfskor utan spikes. De är lämpliga för den som kommer att gå långa sträckor, framför allt på hårda underlag. För även om det finns skor med dämpning som liknar gympadojor så är det inte skönt att gå i golfskor med spikes.